Pui Fan Yip

Pui Fan Yip

Pui Fan Yip

Pui Fan Yip is in 1965 geboren te Hong Kong. Zij kwam in het kader van gezinshereniging naar Nederland, met haar moeder, twee broers en vier zussen. Zij woont met haar gezin in Den Haag.

Zij volgde de opleidingen Sociale Dienstverlening, Maatschappelijk werk, de Post-HBO Transculturele Systeembenadering en de post-Master Transculturele Systeemtherapie (Laatste twee bij CTT).

Pui Fan heeft veel betekend voor de Chinese bevolkingsgroep in Nederland, haar deelname aan bijeenkomsten voor en over deze doelgroep. Zij begon haar werkzame leven als maatschappelijk werkster bij de Stichting Chinese Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, draaide het project ‘Ook Chinezen willen weten en werken’. Zij zette hierna weerbaarheidstrainingen, opvoedcursussen, psycho-educatie groepen en steungroepen op voor partners en familieleden van psychiatrische patiënten van Chinese afkomst. Zij ontwikkelde, samen met Matrix, een basiscursus voor Chinees vrijwilligerswerk.

Pui Fan hield Chinese spreekuren bij diverse buurtcentra en GGZ-instellingen (Mentrum, Parnassia Bavo Groep), waaronder een in samenwerking met de Amsterdamse politie in het wijkveiligheidssteunpunt. Sinds 2011 is zij werkzaam als transcultureel systeemtherapeut bij de Parnassia Bavo groep.

Door haar hulpverlening aan Chinese gezinnen in Nederland, was zij een gewild spreker als het hierover ging. Zij gaf interviews in verschillende programma’s, zoals de “de Ochtenden” van Radio 1/VARA (over de integratie van de Chinezen in Nederland), TVBSE uit Engeland (over psychiatrische problemen in de Chinese gemeenschap), Twee Vandaag en AT5 (over gokverslaving en het beëindigen van de stedelijke hulpverlening aan Chinezen in Amsterdam). Ook was zij te lezen in diverse kranten (Parool, het Utrechtse Dagblad, Trouw, Sing Tao Daily) en tijdschriften (waaronder Ouderschap en begeleiding). Zij participeerde in de begeleidingscommissie van een onderzoek naar de belevingswereld van de Chinese AMA’s (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers). Hieruit is het boek ‘De smaak van de noedelsoep’ voortgekomen.

Pui Fan Yip is lid van de NVRG sinds 2012. Hiernaast lid van de NVMW (Nederlandse Vereniging Maatschappelijk Werkers (sinds januari 1996) en geregistreerd in het Beroepsregister voor Maatschappelijk Werkers (sinds januari 1994).

Zie hier de publicatie van Pui Fan Yip, Mirjam Blaak en Arnoud Simonis ‘Landgenoten als lotgenoten’ in het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid (juni 2005).